Over

De imkervereniging
Imkervereniging Zuidlaren en omstreken werd opgericht in 1893. Het is een zelfstandige vereniging met eigen statuten, rechtspersoonlijkheid en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Leden, gastleden, donateurs
De vereniging kent ruim 90 leden. Daarnaast kent de vereniging ruim 30 gastleden en meer dan 70 donateurs. Donateurs betalen per jaar minimaal 13 euro en ontvangen daarvoor jaarlijks het verenigingsblad plus een pot honing.

Aanmelden als donateur kan door het contactformulier in te vullen of een mail te sturen naar:
secretaris:at:bijpraot.nl (vervang :at: door @)Nieuwe leden
In imkeren geïnteresseerde mensen wordt geadviseerd om de basiscursus te volgen. Leerlingen van de basiscursus kunnen als aspirantlid van de vereniging voor het eerste jaar een bijenkast met toebehoren te leen krijgen. Ook krijgen ze een mentor toegewezen waaraan alles kan worden gevraagd en die waar nodig behulpzaam kan zijn. Indien de eigen tuin niet toereikend is om bijenkasten te plaatsen, dan kan de verenigingstuin hierin voorzien. Eventueel mag hier ook een eigen bijenstal worden gebouwd.

Als wordt overgegaan tot een volledig lidmaatschap, inclusief NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) en het landelijk verschijnende maandblad Bijenhouden, dan zijn de kosten circa € 72,00 per jaar.

Aanmelden als nieuw (of overstappend) lid kan door het contactformulier in te vullen of een mail te sturen naar:
imkerverenigingzuidlaren:at:gmail.com (vervang :at: door @)

Soos
Tussen 1 april en 1 oktober is er elke vrijdagavond soos, van 19.00u tot ongeveer 20.30 u. Tijdens de soos is het winkeltje geopend. Hier kunnen gangbare imkerspullen zoals was, raampjes en tabak worden gekocht.

Bijkersgilde
Het Bijkersgilde is kwaliteitsbewaker van Drenthe’s vloeibaar goud, de bijenhoning. Tijdens de bijenmarkt in Zuidlaren, op de eerste zaterdag in augustus, vindt de jaarlijkse honingkeuring plaats. Ook elders verzorgt het Bijkersgilde honingkeuringen. Voor meer informatie zie: bijkersgilde.nl.

Roosters:
Rooster uitlenen materialen
Rooster gebouwgebruik

Relevante links:
Markt van Melk en Honing
Bijkersgilde
Nederlands BijenhoudersVereniging (NBV)
Groep Drenthe (NBV)