Joodse honingrecepten (Tsimmes)

Recept voor Rosj Ha sjana

Tsimmes is een zoet gerecht van bijvoorbeeld wortelen en/of pruimen. Deze gerechten eet men speciaal met Rosj Hasjana om elkaar een zoet jaar toe te wensen. In het Jiddisj (een joods Europese taal) wordt onderstaand recept ‘Floymen un mayeren tzimmes’ genoemd. Dit recept is voor 4 tot 6 personen.

Ingrediënten:
8 grote wortelen (in dunne plakjes), 250 gram gedroogde pruimen, 2 deciliter honing, ½ theelepel zout, 1 theelepel citroensap, 3 eetlepels boter, 3 eetlepels meel.

Bereidingswijze:
Leg de plakjes wortel in een pan en schenk er zoveel water bij dat ze net onderstaan. Aan de kook brengen en voeg de pruimen toe. Dan op laag vuur 15 minuten zachtjes laten pruttelen tot de pruimen zacht zijn. Voeg honing, zout en citroensap toe en laat alles met het deksel op de pan nog 20 minuten door sudderen. Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg het meel toe en roer tot het meel geheel is opgenomen. Roer dit mengsel door de wortelen. Blijf roeren tot de saus de gewenste dikte heeft. Laat er vlak voor het serveren onder een hete grill snel een bruin kleurtje op komen. Recept: De Jiddisje keuken, Raf Avnon & Uri Sella (Uitgeverij Kosmos).


Heb je ook een recept waarbij honing de smaakmaker is? Stuur dat dan even naar ksluiman@drentschgoud.nl. Wij voegen alle smakelijke tips toe aan de lijst.

terug naar honingrecepten <<<