Meslânzer hunningkoek

Van Ieme Kuijper, de vrouw van Pieter Simen Smit, zo’n 60 jaar geleden imker, oliehandelaar en smid van Midsland, Terschelling. Voor de zondag bakte ze vaak op het oliestel en in de wonderpan een overheerlijke honingkoek, die tot de dag van vandaag in de familie een zekere faam geniet.

Ingrediënten:
500 gram bloem, snufje zout, 250 gram honing, 8 niet afgestreken eetlepels suiker, ¼ liter melk, 150 gram boter, 3 niet afgestreken theelepels vlugzout (= zuiveringszout), 2 niet afgestreken lepels gemalen kruidnagelen of piment, 4 theelepels kaneel, evt. sukade of gember.

Bereidingswijze:
De droge bestanddelen door elkaar mengen en daarna de gesmolten boter, de melk en de honing toevoegen. Het beslag overdoen in een beboterde tulbandvorm en de koek ongeveer vijf kwartier bakken in een matig warme oven op ca. 160° C.
In plaats van vlugzout kunt u bakpoeder nemen en de gemalen kruidnagelen en kaneel kunnen vervangen worden door 6 theelepels koekkruiden. Dit geeft ongeveer dezelfde smaak. Om het aroma van deze honingkoek tot zijn recht te laten komen verdient het aanbeveling om het baksel nog 1 of 2 dagen, luchtdicht verpakt, te laten staan (maar of we dat redden..). Dan in plakken snijden en die dun besmeren met boter.


Heb je ook een recept waarbij honing de smaakmaker is? Stuur dat dan even naar ksluiman@drentschgoud.nl. Wij voegen alle smakelijke tips toe aan de lijst.

terug naar honingrecepten <<<